- Rentes op obligatiemarkten zijn deze week hard gestegen en dat zet druk op aandelenmarkten.
- De rentestijging kan nog wel even doorgaan, verwacht topbelegger Ray Dalio.
- Dalio wijst onder meer op overheden die extra moeten lenen om uitgaven te bekostigen, waardoor beleggers hogere rentes kunnen eisen.
- Lees ook: Deze topstrateeg voor obligaties van vermogensbeheerder BlackRock heeft $2.400 miljard onder beheer – hij ziet 5 kansen
Topbelegger Ray Dalio zegt dat rentes op obligatiemarkten nog wel even kunnen doorstijgen. Dat is pijnlijk voor aandelen.
De marktrente voor de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie noteert rond de 4,75 procent en Dalio denkt dat deze rente kan doorstijgen richting de 5 procent. Mogelijk zelfs hoger.
De stijgende obligatierente is nadelig voor aandelen, want die worden relatief minder aantrekkelijk als het rendement op risicovrije staatsobligaties toeneemt.
Dalio is de oprichter van het bekende Amerikaanse hedgefonds Bridgewater en de topbelegger sprak deze week op een conferentie in de Verenigde Staten.
Beleggers vergelijken de risicovrije rente van obligaties met het verwachte rendement van aandelen: hoe aantrekkelijker het rendement van obligaties, hoe minder ze geneigd zijn om risico te nemen met aandelen. Dat betekent dat hoge obligatierendementen slecht nieuws zijn voor het aanjagen van de economische groei, gaf Dalio aan.
Ook wees Dalio er tijdens de conferentie op dat de Amerikaanse overheid flink wat nieuwe staatsleningen moet uitgeven om overheidsuitgaven te financieren. Dit kan ertoe leiden dat beleggers een hogere rentevergoeding vragen van de overheid voor nieuwe obligaties. Hiermee worden eerder uitgegeven staatsobligaties relatief minder aantrekkelijk en dat kan de koersen van oudere obligaties drukken.
De invloed van AI op de economie
Dalio ging tijdens de conferentie ook in op de invloed van 'artificial intelligence' (AI) op de economie. Hij verwacht een "supergrote" impact, maar is tegelijk op zijn hoede voor een speculatieve zeepbel op de beurs rond AI.
Veel AI-startups die zich in een vroege fase van ontwikkeling bevinden, hebben volgens Dalio te maken met een zeepbel wat de waardering van bedrijven betreft. "Ze zijn duur en zullen door anderen worden ingehaald."
Aan de andere kant zullen bedrijven die met behulp van artificial intelligence duurzame concurrentievoordelen behalen, het goed doen.
AI kan ook een enorm gunstig effect hebben op de productiviteit van de economie, afhankelijk van hoe het wordt ingezet, volgens Dalio.